We care about cargo
Aansluiting terminals Lelystad, Harlingen en Hasselt leidt tot 100.000 TEU extra gebundelde containervracht op route Amsterdam - Utrecht - Rotterdam.
De inland terminals CTU in Lelystad, HOV Harlingen en Westerman Multimodal Logistics in Hasselt zijn in juni toegetreden tot de North West Central Corridor, het in februari 2019 opgerichte samenwerkingsverband van deepsea terminals, inland terminals en binnenvaart rederijen op de binnenvaartroute Amsterdam - Utrecht - Rotterdam.
Het aantal binnenlandse terminals dat is aangesloten op de North West Central Corridor is in drie maanden tijd uitgegroeid van vijf naar acht terminals, waardoor er nu een totaal verschepingsvolume van 6.500 TEU per week bereikt wordt. Hierdoor komt er op jaarbasis circa 100.000 TEU extra bij de 250.000 TEU die inmiddels via deze handelsroute verscheept worden. Vrachtvolume afkomstig uit Harlingen, Hasselt en Lelystad wordt in Amsterdam overgeslagen op de binnenvaartschepen van de North West Central Corridor.
Bundeling van lading, vaste bezoekafspraken met grotere vrachtvolumes (150 à 200 containers per bezoek) en vaste punt-punt verbindingen tussen inland terminals en deepsea termindals leiden tot een betrouwbaarder binnenvaartproduct dankzij minder vertraging bij de afhandeling aan de terminals. Sinds de start in februari bereikten de schepen van North West Central Corridor een betrouwebaarheid van meer dan 95%. Met de toetreding van HOV Harlingen tot de corridor is een dieselelektrisch binnenvaartschip in de pool van corridorschepen opgenomen. Dit schip heeft circa een kwart minder CO2-uitstoot dan moderne binnenvaartschepen met conventionele aandrijving.
Het North West Central Corridor initiatief wordt ondersteund door de vijf deepsea containerterminals in Rotterdam (APMT I&II, RWG, ECT Delta en ECT Euromax), Port of Amsterdam, Havenbedrijf Rotterdam en het duurzaam logistiek programma Lean & Green Europe. De North West Central Corridor is qua opzet vergelijkbaar met de West-Brabant Corridor (Tilburg - Oosterhout - Moerdijk - Rotterdam) waarbij inmiddels positieve resultaten zijn geboekt met vrachtbundeling, vaste bezoekafspraken en punt-punt verbindingen.
"Dankzij toetreding tot deze corridor verwachten wij onze performance significant te kunnen verbeteren, waardoor onze klanten krijgen waar ze recht op hebben: een betrouwbaar, betaalbaar, CO2 besparend transport alternatief", zegt Tim van der Roest, General Manager Barge & Terminal bij Westerman Multimodal Logistics.
De Havenbedrijven van Rotterdam en Amsterdam zijn verheugd met de uitbreiding van dit initiatief. "Een prachtige ontwikkeling die de meerwaarde van samenwerking aantoont", licht Rob Smit, manager Achterland van Port of Amsterdam toe. "Door capaciteit, kennis en lading te bundelen maken de partijen echt een verschil wat resulteert in een beter logistiek product dat ook het vervoer over water aantrekkelijker maakt", aldus Smit.
Emile Hoogsteden, directeur Containers, Breakbulk & Logistics van Havenbedrijf Rotterdam: "De North West Central Corridor sluit goed aan bij de programma-aanpak goederenvervoercorridors, waarin het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, provincies, havenbedrijven, de Topsector logistiek en het bedrijfsleven samenwerken aan zogenoemde 'Topcorridors'.
North West Central Corridor
Sinds februari dit jaar is de North West Central Corridor actief. Dit is een bargesamenwerking van TMA, CTU en VCL. Ruim 3 maanden na de start van deze corridor wordt duidelijk dat deze constructie van lading bundelen zeer effectief werkt. Mede daardoor zijn begin juni de inland terminals van Lelystad (CTU), Harlingen (TMA/HOV) en Hasselt (Westerman) toegetreden tot deze corridor.
De kracht van de North West Central Corridor is:
- Vergroting van volume
- Onderlinge samenwerking en
- Vaste afspraken met de betreffende Rotterdamse deep sea terminals.
- Betrouwbaarheid
De corridor betreft een verbinding tussen Velsen, Amsterdam, Utrecht ,Tiel en Rotterdam v.v. Deze bundeling van lading leidt tot een uiterst betrouwbaar barge product , wat betekent: geen vertraging door vaste afspraken en daarbij een betrouwbaarder barge-product tot resultaat heeft. Tevens ontstaat hierdoor een duurzamer transport en minder vertraging bij de afhandeling aan de terminals. Het initiatief wordt ondersteund door de deepsea containerterminals in Rotterdam(APM I & II/RWG, ECT en ECT Euromax), Port of Amsterdam, het Havenbedrijf Rotterdam en het duurzaam logistiek programma Lean & Green Europe.
De samenwerking betekent in de praktijk dat schepen bij de verschillende terminals een minimale call size hebben en daardoor ongeveer 150 tot 200 containers combineren voor één deepsea containerterminal in Rotterdam (RWG, APMT, ECT Delta, ECT Euromax). Met de zeven binnenvaartschepen welke met een frequentie van 15 afvaarten per week de respectievelijke deep sea terminals aandoen, bieden we een duurzame maar vooral effectieve oplossing via de binnenwateren wat betreft containervervoer.
"Samenwerken in corridors is absoluut noodzakelijk ", aldus Etienne Morrien, directeur van CTU. "We zullen als 'achterland' mee moeten in de ladinggroei om met innovatieve oplossingen de binnenvaart concurrerend en betrouwbaar te houden." aldus Rens Rohde, CFO van TMA Holding: "De bundeling betekent lagere demurrage- en detentie kosten voor onze klanten. Ook zullen er minder containers over de weg vervoerd worden, dus duurzamer".
Ruim 3 maanden na de start van de North West Central Corridor, wordt al direct duidelijk dat deze constructie van lading bundelen zeer effectief werkt. Het aantal inland terminals, welke zijn aangesloten op de North West Central Corridor, is binnen 3 maanden tijd uitgegroeid van 5 naar 8 terminals, waardoor er nu een totaal verschepingsvolume van 6.500 TEU per week bereikt wordt. Het volume groeit gestaag en de vraag vanuit de markt neemt toe zowel bij rederijen als bij afladers. Begin juni zullen de inland terminals van Lelystad (CTU) als Harlingen (TMA/HOV) als Hasselt (Westerman) toetreden tot de corridor. Hierdoor komt er nog een kleine 100.000 teus erbij op de corridor, wat inhoudt dat dit volume via TMA Amsterdam op de corridor erbij komt. Noord Nederland krijgt hierdoor toegang tot de corridor en wordt uiteindelijk nog beter bediend Uiteindelijk wordt de corridor hierdoor nog robuuster en betrouwbaarder. Het resultaat is dat zowel de deep sea terminals, havenbedrijven, rederijen als afladers meer dan tevreden zijn, kortom een geslaagd initiatief."
Voor meer informatie, kunt u contact opnemen met onze Intermodal manager Yorick Tiemstra: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of neem telefonisch contact op via: 020-7052424
HOV succesvol in samenwerkingsverband ICT project
HOV maakt sinds 2015 een groei door en dat is mede te danken aan het ICT project Cofano dat vanaf medio 2016 van start ging.
Na jaren gebruik te maken van Excel en spreadsheets werd het tijd om de groei die ingezet was te professionaliseren. In 2016 kreeg ik de kans om samen met Cofano een nieuw containerpakket op te bouwen door feedback en ideeën te geven over de invulling hiervan.
Vanaf 2017 kreeg Rick Lubbers de leiding over het project en kon ik al mijn wensen voor het containerpakket bij hem neerleggen, logistiek en ICT kwamen hier echt samen waardoor er in een zeer korte tijd een succesvol pakket werd gebouwd.
De sleutel voor dit succes lag voornamelijk in de kunst om logistiek en ICT op elkaar af te stemmen en dingen overzichtelijk en gebruiksvriendelijk te houden.
Alles wat met zeecontainers te maken heeft wordt bij ons in Cofano verwerkt hierdoor hebben wij een goed overzicht van elke container die over onze terminal gaat..
Door gebruik te maken van Cofano is het serviceniveau van het containervervoer naar Harlingen toe sterk verbeterd, klanten kunnen nu kiezen wat voor informatie ze willen ontvangen over hun containers en elke vraag over een container of boeking kan direct beantwoord worden, ook het grote probleem van elke bargeoparator demurrage/detention is door Cofano tot een minimum beperkt.
Op dit moment zijn we achter de schermen druk aan het testen met trackingsysteem voor aankomsttijden van zeeschepen, hierdoor kunen we sneller reageren op het verschuiven van closingen.
HOV heeft nog steeds ambitie en wil blijven groeien, wij zien dan ook nog kansen in het bulk op en overslag en daarvoor staat inmiddels een 2de kraan klaar op de kade met grijper die hier specifiek ingezet gaat worden hiervoor.
De bedoeling is om ook hiervoor gebruik te gaan maken van Cofano, de plannen en de ontwikkeling om bulk op en overslag te integreren in Cofano zijn er al en zullen snel vorm krijgen.
Al met al zijn er nog steeds ideeën en plannen genoeg om het nu al succesvolle pakket nog verder uit te breiden.
Artikel van Cofano, Rick Lubbers:
Sinds de livegang van Stack (o.a. Cofano) bij HOV in 2016 is er behoorlijk wat veranderd aan de software en een flink aantal veranderingen kwam voort uit ideeën, wensen of (soms) klachten vanuit HOV. Edward levert ontzettend goede input om software op door te ontwikkelen, regelmatig door met een nieuw idee of hersenspinsel ons te bellen, soms doordat wij hem vragen om hoe iets in zijn werk gaat en daar mogelijkheden voor verbetering zien.
Bij HOV zien we dat het kennisniveau en het vakmanschap omtrent logistiek van ontzettend hoog niveau, maar vooral ook heel breed is. Van tablets voor de operatie tot een track-en-trace portaal voor betere klantenbinding: overal krijgen we nuttige feedback op, en samen werken we stap voor stap naar een geweldig softwarepakket toe. Soms is dat door nieuwe functionaliteit, soms door bestaande functionaliteit te verbeteren of helemaal opnieuw op te zetten.
Onze droom is een pakket dat niet alleen papier en excelsheets overbodig maakt, maar welke ook nieuwe mogelijheden opent. We vragen constant: wat als..? Met de toenemende samenwerking in de logistieke sector worden de goederenstromen steeds complexer, en wij hebben de ambitie om het gereedschap te leveren om de nieuwe kansen die daardoor ontstaan aan te grijpen. Samen met HOV zijn we stukje bij beetje die droom van nieuwe mogelijkheden aan het verwezenlijken.
De afgelopen maand maart, hebben we 3 meldingen ontvangen van collega's die een Pfff moment hadden. Een paar voorbeelden, vrachtwagens die onder de brugkranen doorrijden terwijl die bezig zijn met containers. En wat dacht je van een chauffeur die nog wat twistlocks moest los maken, terwijl de spreader van de reachstacker al boven de container hing. En een reachstacker die achteruit een plein op rijdt, waar collega’s containers aan het lossen zijn. Allemaal momenten van Pfff dat liep net goed af. Want je weet een ongeval zit in een klein hoekje.
De collega’s die de moeite hebben genomen om deze Pfff momenten met ons te delen wil ik enorm bedanken voor hun input. Het is voor iedereen, zeer belangrijk om juist die momenten te delen met elkaar. Het delen van dit soort momenten maakt ons bewust van de risico’s. Uiteindelijke maakt het ons bewust van datgene wat we doen en de eventuele gevolgen. Het mooie van deze mensen is, dat ze ook al hebben nagedacht hoe ze het risico kunnen verminderen, door simpele toepassingen zoals bijvoorbeeld het afzetten van een werkgebied met betonblokken of containers. Wat zou het mooi zijn, als met elkaar al die momenten van Pfff dat ging net goed konden delen. En dat we goede ideeën tot uitvoer konden brengen met inbreng van een ieder. Wat zou het mooi zijn, als we konden zeggen, bij TMA daar is het veilig . Om dat te bereiken zullen er nog heel wat Pfff momenten voorbij komen, want die Pfff momenten zullen er altijd blijven, Maar juist door die Pfff momenten te delen en elkaar aan te spreken op wat beter kan en wat al goed gaat, worden we allemaal bewuster op hetgeen wat we doen. Heb jij nou een Pfff moment, en je weet niet wat je er mee kan doen, bespreek het met je leidinggevende of kom even langs op kantoor. Dan gaan we samen kijken hoe we dit kunnen aanpakken. Dit geldt natuurlijk ook voor alle goede ideeën. Groet Coen. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
+31 (0)20 448 78 44
© 2019 TMA Logistics